Bruk regneark til å sortere slektsdata

Når du leter etter slekt i databaser og ikke vet akkurat hvor og når noe har skjedd, legger du gjerne inn få søkekriterier, og datamengden som kommer ut er stor. Da kan du i de tilfellene du får treffene opp som tabell, bruke regneark til å sortere data. I dette tilfellet har vi brukt Microsoft Excel på mange treff i Digialarkivet.

Vi lette etter John S. Johnsen. Han var sannsynligvis født 1857-1859 i Bergens-området, og utvandret i 1884. Disse opplysningene stammer fra amerikanske databaser. 

Ved å søke på Emigranter, fra Bergen, jo* som fornavn, og utreisedato 1884* i Digitalarkivet, fikk jeg tre sider med treff. Og disse var ikke sortert på fødselsår. Jeg tok da å åpnet Excel. Så gikk jeg tilbake til treffene i Digitalarkivet, og satte musepekeren i nederste høyre hjørne av tabellen. Så markerte jeg alt – til og med overskriftene på den første sida, kopierte dataene, og gikk tilbake til Excel. Der klikket jeg i øverste venstre celle, og limte inn dataene. Jeg gjentok prosessen for de to neste sidene med treff, men utelot overskriftene. Og selvfølgelig klikket jeg i cellen lengst til venstre rett under den lista jeg hadde limt inn, for å lime inn neste del av lista.

Da dette var gjort markerte jeg alt i regnearket. Det finnes en knapp med AZ og pil nedover. Ved siden av denne er det en svart pil nedover. Jeg valgte derfra Egendefinert sortering, og sortering på kolonnen Fødselsår. Dermed hadde jeg full oversikt over alle som var født i persioden 1857-1859.

Skjermbilde 2014-04-25 kl. 09.36.02

Skjermdump med resultat fra Digitalarkivet i Excel. Legg merke til knappen som er markert med rød ramme øverst i bildet.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInBookmark/FavoritesPhoneFavsShare

Det «nye» Digitalarkivet – søketeknikker 8

Skjermbilde 2014-01-02 kl. 09.32.27-kopiLa oss denne gangen se på søk med pluss (+) og minus (-). Hjelpefilen sier følgende:

"+ (pluss)  brukes kun i enkelt søk med ELLER-søk haket av. Betyr at ordet som har + foran skal være med. 
- (minus)  bruke foran ord som man ikke vil ha med i trefflisten. Søk etter Anne -Marie i fornavnfeltet, vil finne alle som har Anne som fornavn og som ikke heter Marie".

Søker du etter en person, kan du redusere antall treff i ELLER-søk ved å skrive thor +karlsen reduserer trefflisten i. Du vil nå i ett av feltene du søker i finne navnet Karlsen. Forekommer navnene thor og karlsen i andre felt, vil du også få treff på disse. Gateadressen Thor Olsens Gade 3 i Kristiania dukker også opp, fordi Johan Karlsen bodde der.

Skifter du fra Personsøk til Eiendomssøk, kan du søke på steder, men med unntak av de du ikke vil ha treff for. Du har for eksempel gatenavnet Møllergade i flere byer i 1910-folketellingen. Ønsker du kun å søke i andre byer enn Kristiania, så skriver du møllergade -kristiania.

Du kan også kombinere disse to søkene. I Personsøk skriver du inn søkestrengen karlsen -*ristiania +Bergen. Da finner du alle Karlsen som bor i Bergen.

A Taste of Norwegian Ancestry

20130528_162612_forside_pagenorancnorancwebA Taste of Norwegian AncestryKindle Version – is a brief history of Norwegian Emigration to the United States, including a guide to Norwegian Genealogy. Buy the Kindle-book at Amazon.com today!. The e-book is a compilation of excerpts from Liv Marit's book, Norwegian Ancestry, soon to be published in English. This Kindle version will give you some historical background in Norwegian immigration to the United States and on the settlements established there. Included are also tips, tools and websites that will help you begin your own search for your Norwegian heritage and ancestry.

A Taste of Norwegian Ancestry er en liten bok om norsk slektsgransking på engelsk. Denne finnes som e-bok. Tips gjerne norsk-amerikanere om boka, da denne gir en liten innføring i norsk slektsgransking. Du kan laste ned en egen gratis app fra Amazon.com for å lese boka.

Liv Marit Haakenstad (Author), Blaine Hedberg (Editor) and Tynlee P. Roberts (Translator).

Lokalvalg og en Eidsvollsmann

valgkirkeneBiriDet er i år 200 år siden Norges Grunnlov ble signert den 17. mai 1814. Jeg er vokst opp Biri, og desverre er det slik at ettersom tida går, reiser man hjem i begravelser. Det gjorde jeg også i dag. Men på tur ut av våpenhuset ved kirka, la jeg merke til en ny plakett. Der står det: "Grunnlovsjubileet 2014. Valgkirke. I denne kirken ble første runde av valgene til Riksforsamlingen i 1814 gjennomført. Dette var Norges første nasjonale valg. Risarkivaren og Riksantikvaren". Biri var blant de første som gikk til valg av representanter til Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Foto: Liv Marit Haakenstad

Read more

Slektstreet og DNA

Jeg har tidligere fortalt at jeg har tatt en DNA-test hos Family Tree DNA. Dette har ført til en del gransking i egen slekt, og i dag hadde jeg et gjenombrudd. Endelig fant jeg slektsforbindelsen mellom meg og en annen som hadde lagt ut slektstre. Family Finder, som testen heter, måler slektsskap i centimorgans. Denne slektningen og jeg har en delt cM (Shared cM) på 49,66 cM.

Read more