Grensene for kirkesokn har flyttet på seg opp igjennom tida. Det har også vært delinger og sammenslåinger av kirkesokn, og siden Historikk for prestegjeld og sokn er et nyttig hjelpemiddel. Her vil du finne opplysninger om sammenslåinger og splittelser av kirkesokn for hele landet. Siden har ingen søkemotor, så det må søkes i Internettleseren – ctrl+F (Windows) eller cmd+F (Mac).
Soknehistorikk ligger som en meny i Skanna kirkebøker. For å komme til skanna kirkebøker, må du først gå til skanna kirkebøker kilder i Digitalarkivet. Dette gjør du ved å skrive inn https://media.digitalarkivet.no i adressefeltet. Klikk deg deretter inn på Kirkebøker – Bla i Kirkebøker Norge. I menyen til venstre velger du Soknehistorikk nesten nederst, og så klikker du på det fylket du ønsker å gå inn på. Husk at Bergen er eget fylke. Et tips er å legge denne til i Mine favoritter i nettleseren så snart du har funnet den første gang.
Denne skjermdumpen fra Historikk for prestegjeld og sokn viser deler av en oversikt for Hordaland fylke. Skjermdump: Gjengitt med tillatelse fra Digitalarkivet.no.
Noen ganger er det nokså generelle beskrivelser som er gitt i disse oversiktene, mens andre ganger kan det være temmelig detaljert. Presten fulgte ikke alltid skjemaene, da skjemabøkene fra 1812 hadde et visst antall sider for hver kirkelig hendelse. Dermed måtte det improviseres, og det ble strøket over overskrifter der sider ikke hadde vært i bruk, og gitt nye overskrifter med for eksempel dåp i stedet for dødfødte. Nederst på siden i kirkeboka står det som regel en henvendelse til der fortsettelsen er – enten på en annen side i den kirkeboka du blar i, eller i en ny bok. Det kan også være oversikter over hvilke perioder kirkeboka dekker, som i illustrasjonen over for Alversund Ministrialbok C1, der det gis en oversikt over hva som finnes for de ulike periodene.
La oss se litt nærmere på Ullensvang sokn i Hordaland.
Her opplyses det blant annet om navneskifter, og hvordan de ulike gårdsnumrene har skiftet sokn. Klikk på bildet for å komme til hjemmesiden.
Det gis med andre ord temmelig detaljerte opplysninger om hvor du skal lete etter de ulike årstallene i denne oversikten. Ikke alle kirkebøker er beskrevet like detaljert, og av og til må man selv lete etter de riktige sidene.
Andre oversikter over prestegjeld
- Hjemmesiden http://norwayparishes.com
- Klettum, Norunn. Herred, prestegjeld og sogn i Norge ..med forandringer gjennom tidene. Slekt og Data.