Digitalarkivet – grunnleggende 2

Skjermbilde 2014-01-02 kl. 09.32.27-kopiPersonsøk og eiendomssøk i blått felt
Det enkleste søket du kan foreta i Digitalarkivet er å skrive inn ett navn under der det står Søk i kildene. Man kan enten søke etter en person eller en eiendom. Et slikt søk kan gi treff på akkurat det du søker etter, eller det kan gi mange hundre treff. Derfor kan det lønne seg å begrense søket ved hjelp av Avansert søk.

Avansert søk i blått felt
Det finnes to muligheter for avansert søk – avansert personsøk og avansert eiendomssøk. Ved avansert personsøk, kan vi begrense søket etter en del hovedkriterier, som Kildeavgrensning, Personinformasjon og Hendelsesinformasjon. Innenfor disse kriteriene kan man blant annet velge Periode, Kildekategori og Geografi. Man fyller ut det man vet om personen, men det er ikke sikkert dette er identisk med det som står i kilden, så det kan lønne seg å variere dette. Legg også merke til linjen over Søk. Der kan man klikke for å søke på en biperson. Leter man etter en mann, men vet med sikkerhet navnet på kona, kan man legge henne inn her. Nederst på siden med søkefeltene finner man funksjonen Sortering. I utgangspunktet sorteres treffene etter relevans, men her kan man endre dette til for eksempel Hendelsesdatokommunebosted. Da prioriteres disse kriteriene i sorteringsrekkefølgen. Man kan også avgrense til en type kilde.
Avansert Eiendomssøk er et mye enklere søkeskjema, begrenset til Periode, Kildekategori, Geografi og Eiendomsinformasjon. Også her finnes muligheten for Sortering.