Digitalarkivet – søketeknikker 1

Skjermbilde 2014-01-02 kl. 09.32.27-kopiHjelpesiden finnes på http://arkivverket.no/Digitalarkivet/Hjelp/Soek, og i menyen til venstre finnes det en oversikt over de ulike tegnene man kan bruke for å få best mulig søkeresultat. Tegnene finnes i Word under menyen Sett inn og Symbol, og kopieres derfra dersom man ikke finner den på tastaturet.

Trunkeringstegn 

* (stjerne) kalles trunkeringstegn på norsk eller wildcard character på engelsk. Det kan benyttes foran og/eller bak i et ord, men ikke inni. Jeg bruker ofte * (stjerne) når jeg leter etter filer i Windows Utforsker på PC-en.

I hjelpefilen står det videre

  • Søk etter fornavn lik Ol*  vil finne alle fornavn som begynner på Ol-, slik som Ole, Ola, Olea og Oline.
  • Søk etter etternavn lik *ersen  vil finne alle etternavn som slutter på -ersen, slik som Pedersen, Pettersen og Torgersen.
  • Søk etter fornavn lik *risto*  vil finne alle fornavn som inneholder -risto-, slik som Kristoffer, Kristopher, Christoffer og Christopher.

Vær oppmerksom på at et søk må inneholde minimum to tegn foruten eventuelle spesialtegn. Søk av typen fornavn lik A*  (begynner på A) er ikke tillatt, da slike søk blir for tunge.

  • Søk på ett tegn alene vil likevel gi treff på forkortelser. Søk etter fornavn lik A  vil for eksempel gi treff på A. Hansen.

Ved å søke etter Carl Hansen i Folketellingen 1910, fyller jeg inn *arl, da dette kan staves Carl eller Karl. Hansen kan også staves Hanssen, så derfor fyller jeg kun inn Hans*.

Skjermbilde 2014-01-01 kl. 19.49.56

Kilde: Folketellingen 1910, www.digitalarkivet.no

Resultatet ser da slik ut:

Skjermbilde 2014-01-01 kl. 19.59.41

Kilde: Folketellingen 1910, www.digitalarkivet.no

Vi har fått treff både på Carl og Karl som fornavnsvariasjoner. Søkeresultatet på etternavn er Hansen og Hanssen, i tillegg til Hanshaugen. Altså et navn der «Hans» utgjør første delen av navnet.