Digitalarkivet – søketeknikker 4

Skjermbilde 2014-01-02 kl. 09.32.27-kopiI det nye Digitalarkivet kan det brukes tegnet ^ som søkeverktøy. Hjelpefilen sier følgende:

^ (hustak) betyr at det man søker i skal begynne med det etterfølgende, for eksempel ^Ann*  i fornavn vil finne alle som har fornavn som begynner på Ann. Annelise vil bli funnet, men merk at Mari Anne vil ikke bli funnet, siden Anne ikke er første fornavn.

Tegnet ^ betyr at det kommer noe etterpå som du ønsker å få svar på.

Begynner med

^La vil kunne finne navnen Lars og Laurits dersom du legger til en * (stjernetegn). Det kan benyttes foran eller bak et navn/ord, i dette tilfelle for å finne navn som begynner med La. Tegnet ^ kan benyttes for å skille ut alle som du vet ikke hadde et navn foran Lars eller Lasse i dette tilfellet.

Her følger et eksempel på søk med søkestrengen ^La*:

Skjermbilde 2014-01-04 kl. 10.16.09

Navnene Lars, Laurits, Laura og Laurentse er blant de variasjonene vi har fått i dette tilfellet. Kilde: Folketellingen 1910, www.digitalarkivet.no.

Et tilsvarende søk uten ^ (hustak), gir dette resultatet (La*): 

Skjermbilde 2014-01-04 kl. 10.21.44

Nå blir alle navn foran Lars, Laurits eller Laurentius med, som Edvard Laurits, Hans Laurits, Sofus Laurentius og Elise Lauretze. Kilde: Folketellingen 1910, www.digitalarkivet.no.