Digitalarkivet – grunnleggende 1

Skjermbilde 2014-01-02 kl. 09.32.27-kopiI denne første delen av vår lille skole om hvordan du kan bruke Digitalarkivet, finner du en oversikt over hvordan hovedsiden er delt inn.

Digitalarkivetbeg

Skjermdump fra Digitalarkivet.no.

Arkivportalen presenterer seg slik:

Arkivportalen.no er en nasjonal søketjeneste på tvers av arkivinstitusjoners kataloger. Her vil du kunne finne informasjon om hvilke historiske arkiver og dokumenter som befinner seg i det mangfoldet av arkiver som finnes i Norge. Løsningen ble etablert i 2010 og antallet kataloger fra de ulike institusjoner er ikke komplett. Hvis du ikke finner det du leter etter, ta kontakt med den enkelte depotinstitusjon. Arkivportalen.no gir altså en full oversikt over alt norsk arkivmateriale som er oppbevart i de ulike arkivene. Personvernerklæringen forteller om hvordan de bruker personopplysninger ved kontakt med Digitalarkivet. Du har også mulighet til å abonnere på nyheter via RSS-feed

Over ser dere en skjermdump fra Digitalarkivet.no. Vi har valgt å dele siden inn i 6 områder.

Område 1

Område 1 er en menylinje, som inneholder menyene Hjem, Kontakt, Nettkart, Digitalarkivet, Arkivportalen, Personvern, Feeds, English ogvalg av ulike fontstørrelser

Område 2

Det er lenker i område 2 til Om Digitalarkivet, Finn kilde, Digitalpensjonatet, Bokhylla, Debatt, DNF1814 og Hjelp. 

Vi skal se på noen av dem her. 

Finn kilde gir deg mulighet for å finne frem til en bestemt kilde ut fra kriteriene Periode, Kildekategori, Geografi, Tema, Form eller Organ. Dette minner mye om Databaseveljaren i det gamle Digitalarkivet.

Digitalpensjonatet (DP) er en annen kjenning fra det gamle Digitalarkivet. Her ligger det mye materiale som gjester har skrevet av. De har da beholdt rettighetene til sitt eget materiale.

Bokhylla er en annen kjent samling fra det gamle Digitalarkivet. Denne samlingen med bøker som er skannet, ligger fortsatt i det gamle Digitalarkivet.

Debatt inneholder ulike brukerfora.

DNF1814 er en forkortelse for Det norske folk i 1814. Dette er et prosjekt der man forsøker å kartlegge det norske folk i peroden mellom 1801 og 1815. På denne måten kan de finne mer ut av hvordan det var å leve i Norge i 1814.

Område 3

I område 3 kan man foreta universelle søk i alle databaser på personer eller eiendommer. Man kan også forta avanserte søk for personer eller eiendommer.

Område 4 

I område 4 finner du hovedoverskriftene Finn kilder å søke i og Nytt fra Digitalarkivet. Finn kilder å søke i  gir deg en oversikt over Siste 100 utlagte, det vil si de siste 100 utlagte kildene. Finn kilde er tilsvarende den som finnes i Område 2. 

Område 5

Område 5 inneholder snarveier til mange av de mest brukte kildene. Bruk denne når du vet hvilken kilde du skal lete i.

Område 6

I det siste området, nummer 6, vil du finne hovedmenyer som Nyttig, Sist utlagt og Nye gjester i Digitalpensjonatet. Under menyen Nyttig finnes det en del hjelp til deg som er nybegynner, både til å Kom igang med slektsgransking, og Ofte stilte spørsmål, Hjelp til søking, Nyttige lenker, Skriv ut 1910-tellingen og Fulltekstavskrifter. Du finner også en orientering om omleggingen av Digitalarkivet. Sist utlagt og Nye gjester i Digitalpensjonatet er to områder for ulike nyheter om de omtalte emnene.

Andre områder

De områdene vi ikke har omtalt er Aktuelt og Nyheter og Debatt. Aktuelt og Nyheter inneholder informasjon om det siste som er omtalt fra Riksarkivaren. Under Debatt er det mulig å få hjelp i ulike fora, som Spør Digitalarkivet, Brukernes eget forum, Tyding av skannede kilder eller Kilderegistrering.

Man finner flere pluss og minus-tegn ved menyene. Ved hjelp av disse utvider eller slår du sammen en meny.

Det finnes flere fora på siden http://forum.arkivverket.no.