Hopp til innholdet

Google-søk

Digitalarkivet er nå langt på vei lagt om til et nytt system. Det er slutt på å kunne bruke rullegarnmenyer med "byrjar på" og "inneheld". Nå må vi forholde oss til trunkeringstegn, stolper og ploger. Google-søk minner mye om det vi nå gjør i det "nye" Digitalarkivet. Men du kan også bruke Google til å finne slekt. Så la oss se litt på hvordan du kan søke i Google.

1. Søk fritt på Google, uten noen form for hjelpetegn. Men da kan det bli veldig mange treff. Men skriver du et navn og et årstall, kan du være heldig å finne dette i databaser som MyHeritage eller Geni.

2. Setter du anførselstegn rundt søkestrengen, vil du få resultater på kun det du søker på. Søkestrengen Anton Berg København ga mange treff på grunn av sjokolanden Anthon Berg, mens ved å skrive "Anton Berg København" ble det redusert til noen få treff.

3. Minustegn foran et navn kan brukes for å utelate dette navnet. Et klassisk eksempel er et søk etter Winston Churchill. Men ønsker du å få treff på noen som heter Churchill, men vil utelate Winston, skriver du Churchill -winston i søkefeltet.

4. Vil du vite hvilke hjemmesider som har nevnt et navn eller en frase, skriv allinurl:augusta vedøe.

5. Søke etter ord i tekst ved å skrive allintext:, samt ordet du søker etter. Vil du ha treff på Augusta Vedøe, så skriver du allintext:augusta vedøe. Dette gir ti ganger så mange treff som å skrive bare augusta vedøe i søkestrengen. 

6. For å søke etter to ord, kan du bruke "eller-søk". Skrive augusta vedø OR augusta wergeland. Da får du treff på begge.

7. Avgrens et søk i tall ved å bruke to punktum imellom. augusta vedøe 1810..1835 vil søke etter Augusta Vedøe i perioden 1810-1835.

8. En side som ikke har søkemotor på selve sida, kan søkes gjennom fra nettleseren, men du kan også søke etter dette direkte i Google. Sognehistorikk er en av de sidene vi slektsgranskere ofte er innom som man må bla mye for å finne det man leter etter. Men leter du etter Biri, skriver du http://www.arkivverket.no/arkivverket/Bruk-av-arkiv/Slekt/Hovedkilder/Kirkeboeker/Soknehistorikk:biri, og du får alle resultatene på Biri samla som bruker denne kombinasjonen. I dette tilfellet er det også en del sider der det er henvist til sognehistorikk.

9. Leter du etter en frase, men husker ikke alle ordene? Da kan du bruke stjernetegnet (*). Ved å søke på du ska få en * i * får du treff på Alf Prøysens sangstrofe Du ska få en dag i mårå.

Kilde: How To Be A Google Power User