Ny leser i Digitalarkivet (DA)

Digitalarkivet (DA) har utviklet en ny leser for skannede arkiver. Snart fases den gamle leseren ut, og den nye tas i bruk på adressen https://media.digitalarkivet.no.

Fordelen med den nye leseren, er at man ikke behøver å lete på mange adresser for å finne det skannede materialet. Her samles etter hvert hele det skannede arkivet. Overskriftene er så langt Tinglysingsmateriale, Kirkebøker (beta), Folketellinger (beta), Diverse materiale (beta), Rettergangsmateriale, Skiftemateriale og Direkteoppslag med bilde-ID. Men la oss først se på den nye leseren for kirkebøker.

Skjermbilde 2016-01-30 kl. 08.11.38

Skjermdump av forsida til den nye leseren.

De fleste søkene er basert på ferdige lister, mens du kan fylle ut år og fritekst selv. Du kan gjøre flere valg i hvert felt.

Skjermbilde 2016-01-30 kl. 08.21.42

Skjermdump av søk etter kirkebøker.

Skjermbilde 2016-01-30 kl. 08.23.31

Skjermdump av resultatet av søket.

Kirkebøkene er nå delt inn, slik at man kan klikke seg inn på de ulike delene av kirkeboka. Her er det flere forkortelser som er tatt i bruk, for eksempel er «dp» forkortelsen for dåp, «kf» forkortelsen for konfirmerte og «gr» forkortelsen for gravlagte. Men dette kommer opp når man fører musa over ordet.

Skjermbilde 2016-01-30 kl. 08.26.46 kopi

Skjermdump av leseren.

Den nye leseren har litt annerledes menyvalg enn den gamle. Her følger noen forklaringer etter farger på rutene.

• Rød rute er en klikkbar meny, der du blant annet kan klikke deg tilbake til innholdet i kirkeboka.
• Blå rute viser side og listeside eller bilde.
• Grønn rute viser oppbevaringssted (SAH er Statsarkivet i Hamar) og hvilken kirkebok med periode og sidetall. Her er det også en glidende meny der du raskt kan bla deg forover og bakover i kirkeboka.
• Oransje sirkel viser informasjon om sida.
• Lilla sirkel viser informasjon om lenker.
• Gul rute viser antall sider i kirkeboka totalt.
• Turkis rute viser navigasjonsmenyen. Her kan du viser eller skjule knapperad, bla frem og tilbake, forstørre eller forminske siden, nullstille, slå på og av fullskjermmodus. Pila som går nedover inneholder menyene Legg til bilde og Intervall. Denne menyen krever innlogging. Etter innlogging vil en ny meny dukke opp som heter PDF-hefte. Her kan du gå inn og generere et hefte, og laste ned dette. Heftene består av tre sider dersom du lager et hefte for en side – forside, kilde og selve sida, og heftene blir liggende i to uker. Den siste knappen inneholder en del alternativer for menyene.
• Brun rute er et oversiktskart over sida du jobber med.
• Klikker du på spørsmålstegnet oppe til høyre, vil du også få opp en del snarveier.
Umiddelbart er det to ting som jeg synes er mer tungvint enn tidligere – produksjon av PDF-fil, og kopiering av kilde til slektsprogram. Som et alternativ til PDF, kan man høyreklikke bildet, og laste ned dette. Men ønsker man å lage en kilde med lenke, så må man nå gå to steder for å hente denne informasjonen – fra øverst i menyen med grønn rute – setningen som her begynner med SAT , Biri Prestekontor, og lenke-menyen – se lilla sirkel.