Bygdebøker

Du kan delta på webinaret Bygdebøker, hvor gode er de? tirsdag 15.09.2020 kl.18:00.

Bygdebøkene kan være et godt hjelpemiddel på jakt etter slekta. Disse består gjerne av flere bind, der minimum ett bind er en generell oversikt over bygda. Mange av dem har i tillegg et ættebind, der de enkelte gårdene er nevnt med hovedgård og husmannsplasser, samt navn og data for personer som har bodd der. Som regel finner du bygdebøker som trykte bøker. Bygdebokforfattere går gjennom et stort materiale med kilder når de skriver om slektene på gården, og får en temmelig unik innsyn i de kilder som finnes for området. Men husk at dette er en sekundærkilde, så sjekk alle opplysningene mot originaler.

Fysiske bøker
Lokale bygdebøker finnes gjerne på ditt bibliotek, men av og til har du kanskje behov for å sjekke bygdebøker fra andre distrikter. Mange bygdebøker er digitalisert. Langt de fleste av de som er digitalisert finnes på www.bokhylla.no, men ikke alle. Noen ligger på egne hjemmesider.

Nasjonalbiblioteket, Riksarkivets lesesal og Deichmanske hovedbibliotek har også mange bygdebøker, men det kan lønne seg å sjekke databasene deres før man avlegger dem et besøk. Det er ikke sikkert de har den boka du trenger, eller den er ikke tilgjengelig for øyeblikket. I tillegg finnes det mange bygdebøker i biblioteket hos Norsk Slektshistorisk Forening i Oslo – se www.genealogi.no.

Her kan du søke etter fysiske eksemplarer:

Digitaliserte bøker
Slektshistoriewiki og Slekt1.com har oversikter over digitaliserte bygdebøker. Det finnes mange ætte- og bygdebøker på Nasjonalbiblioteket sine hjemmesider. Her kan du søke etter konkrete navn, men husk å sette navnet i anførselstegn. FamilySearch.org har fortsatt en del digitaliserte bygdebøker, men dette er nå begrenset, og langt de fleste ligger under det de kaller «Protected level». Dette har med opphavsrett å gjøre. Du finner disse bygdebøkene ved å gå til FamilySearch.org, logg inn, velge Search og Books. Deretter legger du inn søkeordet «bygdebok». Et annet alternativ er Community Trees Project på FamilySearch.org. Der ligger det for eksempel en oversikt over 7217 Biringer (Oppland. Biri Clerical District), alle registrert i slektstre, men også mange andre distrikter.

Webinar om bygdebøker finnes her: https://www.nordicgen.no/product/bygdeboker-hvor-gode-er-de/

Foto: Bygdebøker fra Hedmark. Alle rettigheter Liv Marit Haakenstad.

Stikkord: