Bygdebokssamlinger

IMG_3441Bygdebøker er sekundærkilder, men kan være et godt hjelpemiddel på jakt etter slekta. Men sjekk alle opplysningene mot originaler. Og av og til kan du finne godbiter der om slekta, som du kanskje ikke hadde funnet andre steder. Bygdebokforfattere får en temmelig unik innsyn i det materialet som finnes, og samler dette til en bok.

Lokale bygdebøker finnes gjerne på ditt bibliotek, men av og til har jeg behov for å sjekke bygdebøker fra andre distrikter. Mange bygdebøker er digitalisert, men fortsatt er mange kun å finne i papirutgaver. Lang de fleste av de som er digitalisert finnes på www.bokhylla.no, men ikke alle. Noen ligger på egne hjemmesider. Det finnes flere oversikter over bygdebøker, og Slektshistorie-Wiki og Slekt1.com er to steder du kan få en oversikt over disse. Du kan fjernlåne bygdebøker fra ditt eget bibliotek, men da må du regne med å vente noen dager på bøkene.

Nasjonalbiblioteket, Riksarkivets lesesal og Deichmanske hovedbibliotek har mange bygdebøker, men det kan lønne seg å sjekke databasene deres først. Det er ikke sikkert de har boka du trenger, eller den er ikke tilgjengelig. I tillegg finnes det mange bygdebøker i biblioteket hos Norsk Slektshistorisk Forening i Oslo – se www.genealogi.no

Her er databasene deres: