DNA og slekt

Skjermbilde 2014-03-11 kl. 08.44.26På nyåret tok jeg en DNA-test, og jeg fikk resultatet for ett par uker siden. Den siste tida har jeg brukt en del tid på min egen slekt. Hvem er jeg, og hvem er jeg i forhold til alle disse personenen jeg har DNA-match med? For å finne ut av det må jeg fortsatt gjøre en del mer slektsgransking for min egen del. Treffene er ingen nære slektninger, men jeg lurer på hvem som er våre felles aner for meg og disse menningene som har dukket opp. Flere av dem er velkjente navn i slektsgranskermiljøet. Jeg har lest en del om DNA, og det blir ofte omtalt som «omvendt slektsgransking». På en måte blir det slik. Du får oppgitt slektsskapet, men ikke nødvendigvis opphavet. Det avhenger av om disse personene har lastet opp en GEDCOM-fil, slik at man kan lese anetavla deres.

Jeg har noen hull i min anetavla. Men kan de andre anetavlene som slektninger har lastet opp være med på å løse nettopp slike gåter? Ja, dersom vi begge har gjort rett når vi har satt opp slektstavla. Den andre feilkilden er selvfølgelig at det som står i kildene er feil. Kanskje er ikke Ole far til Kjell, men Hans. Dersom mor har oppgitt feil far, er det ikke så enkelt å finne ut av dette. Så kan jeg håpe på at de som ser helt håpløse ut på mitt slektstre kan bli løst ved hjelp av felles innsats i dette store slektstreet som vi er en del av. DNA åpner i hvertfall for nye måter å gjøre dette på ved at du får vite hvem du er i slekt med, men så er utfordringen å finne ut hvordan slektsskapene henger sammen.  

Stikkord: