Eksporter slektstre fra MyHeritage

Det har vært skrevet og sagt mye om MyHeritage. Jeg bruker ikke tid på dette her, men faktum er at noen gjerne vil ut av dette systemet, men aner ikke hvordan de skal ta vare på slektsdataene sine som ligger der.

Det finnes en filtype som heter GEDCOM (GEnealogical Data COMmunications). Med denne skal du kunne flytte slektsopplysningene dine fra et slektsprogram til et annet. Dessverre er det litt ulike tolkninger av dataene, slik at det er ikke alltid at alle opplysninger ikke blir lagt der de burde ligge. Jeg har også opplevd at en GEDCOM-fil har blitt tolket som tom av ett program, men har fungert fint i et annet. Det er heller ikke sikkert at bilder blir med over til et annet slektsprogram. Da må man ta jobben med å lenke disse opp igjen i slektsprogrammet.

Men tilbake til MyHeritage. Det er to måter å eksportere GEDCOM i MyHeritage.

Fra MyHeritage.no
Den første måten å gjøre dette på er gjennom selve hjemmesiden. Logg deg inn på MyHeritage, og gå til Slektstreet du vil eksportere. Velg Administrere slektstre, og Eksportere til GEDCOM. Svar på om du vil inkludere bilder. Du vil nå motta en lenke til GEDCOM-fila, og du kan laste den ned på din maskin. Se også instruksjoner på norsk.

Fra Family Tree Builder
Åpne slektstreet ditt i programmet Family Tree Builder, og velg Fil øverst til venstre. Derfra velger du Eksporter GEDCOM. Bilder kan legges i en egen mappe. Velg en mappe der du vil legge GEDCOM-filen. Du kan legge til en forfatter av filen. Velg språk og i neste bilde det du vil inkludere i filen. Følg instruksjonene på skjermen. Du finner instruksjoner på norsk.

Slektsprogrammer
For å lagre slektstreet ditt på din datamaskin, trenger du å laste ned og installer et slektsprogram.

Her er noe forslag til de ulike programmene du kan velge. Merk at det er forskjell på om du bruker Mac eller PC (Windows).

Disse programmene har norsk språk: 
– Legacy Family Tree. Engelsk hjemmeside finnes på www.legacyfamilytree.com, og norsk hjemmeside på adressen www.legacynorsk.com. Du må kjøpe programmet for å ha full tilgang til alle funksjoner.
– Brother’s Keeper. Engelsk hjemmeside finnes på www.bkwin.org, og norsk hjemmeside på adressen www.bkwin.info. Du må kjøpe programmet for å ha full tilgang til alle funksjoner.
– Reunion. Engelsk hjemmeside finnes på www.leisterpro.com, og norsk hjemmeside på adressen www.reunion-norsk.no.

Legacy Family Tree og Reunion har også apper for Smartphones.

Importer slektsdataene til slektsprogram

Installer og åpne slektsprogrammet ditt.

Skjermdump fra Reunion 11.

I Reunion gjøres dette på følgende måte:
1. Velg Arkiv, og lag en ny familiefil.
2. Gi denne et navn.
3. Velg Importer GEDCOM Fil.
4. Velg fil, og klikk Åpne.
5. Prøv med de standard-innstillingene du får i neste bilde, og klikk Importer.
6. Filen er klar til bruk.

De andre programmene vil ha en lignende import-rutiner.

Sikkerhetskopi
Ta en sikkerhetskopi av det nye slektstreet sammen med GEDCOM-filen, slik at du kan gå tilbake til denne dersom noe går galt. Husk å ta regelmessige sikkerhetskopier av slektsopplysningene dine.