Folketellingen 1890

Mellom 1875 og 1900 finnes det ingen landsdekkende folketellinger, men folketellingen 1891 finnes er nå skannet for deler av landet, noe som kan gi svar på enda flere slektsgåter. Folketellingen 1890 finnes i avskrift for noen distrikter, men for deg som må lete manuelt, finner du en liten oppskrift på hvordan du kan finne frem her.

Manuell leting i folketelling 1890
Digitalarkivet opplyser om følgende:
«Det er ikke mulig å søke i materialet. Brukerne må benytte materialet på samme måte som det fram til nå har blitt brukt på lesesalen. Ved hjelp av hovedsammendragene og hovedlistene identifiserer man hvilken tellingskrets et bosted tilhører og hvilket huslistenummer bostedet har. Deretter finner man den huslisten og de personsedlene som tilhører bostedet.
Dersom man ikke kjenner bostedet til den personen man søker, vil det ofte være vanskelig å finne vedkommende person.»

Så la oss gjøre et forsøk på å finne min tipp-oldefar Jonas Simensen Thorstad (1845-1931) som er bosatt på bruket Lønstad i Biri i folketellingen 1890.

  • Fra Digitalarkivets hjemmside klikket jeg meg inn på 1891 (Skannet) som finnes under overskriften Folketellinger og manntall.
  • Jeg skrollet meg ned til Oppland, og Herred nr. 84 Biri, og klikket meg inn der.
  • Hovedlisten var delt i 13 tellingskretser, og hver enkelt tellingskrets hadde igjen linker til huslister og personlister. Ut fra geografikunnskaper, klikket jeg meg først inn på hovedlister Tellingskrets 1, Nordre Stranden, men der var ikke gården Lønstad i listen. Jeg klikket meg derfor inn på neste alternativ – Tellingskrets 2, Søndre Stranden. Der fant jeg Lønstad på side 9 som nummer 20. Gårds- og bruksnummer var 16/6. Tilstedeværende Folkemængde er 4 menn og 4 kvinner. Under rubrikken Hjemmehørende Folkemængde er det satt opp 4 menn og 3 kvinner. Altså er det 7 personer i husholdet til vanlig, og en besøkende.

HovedlisteLonstad

Kildeinformasjon: Oppland fylke, Biri herred, Statlig folketelling (RA/S-2231/E/Ea), 1891-1891, oppb: Riksarkivet.
Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/ft/52764/9/

  • Nå klikket jeg meg tilbake til Innholdslista (øverst til høyre). Jeg valgte tellingskrets 2, og Huslister. Jeg måtte nå bla meg frem til husliste nummer 20. Det er ikke enkelt å finne ut akkurat hvor denne begynner, og du må veksle mellom frem og tilbake-knappene. Bare denne listen er på 5675 sider, så det hadde vært ønskelig å kunne gå f. eks. 100 sider frem, og ikke bare en og en side frem, alternativt 5 eller 20 sider.
  • På side 477 fant jeg Johnas Simensen med referanse til Husliste No. 20. Denne viser til at det er 8  personsedler under huslisten.

listejonas1891

Kildeinformasjon: Oppland fylke, Biri herred, Statlig folketelling (RA/S-2231/E/Ea), 1891-1891, oppb: Riksarkivet.
Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/ft/52764/477/

  • Jeg klikket meg så tilbake til Innholdsliste for å finne personseddelen hans. Videre klikket jeg meg inn igjen på Tellingskrets 2, men denne gangen valgte jeg Personsedler.
  • Lønstad var listet under Husliste No. 20, så vi måtte bla oss frem til denne. På side 606 fant vi personseddelen for Johnas Simensen Thorstad. Merk at her er Thorstad-navnet tatt med, som manglet i de to andre listene. Han er selve hovedpersonen, født 1845 i Ringsaker, og han jobber som gårdbruker, handelsreisende og selger maskiner og jordbruksredskap.

personlistejonas1891
Kildeinformasjon: Oppland fylke, Biri herred, Statlig folketelling (RA/S-2231/E/Ea), 1891-1891, oppb: Riksarkivet.
Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:db_read/ft/52764/606/

Jeg fant altså den jeg lette etter, men dette var takket være lokalkunnskap og at jeg visste hvor vedkommende bodde. Den som var på besøk var datteren Bertha, som til vanlig var i dameskreddersømlære på Hamar. Ellers bestod husholdet av kone og barn.

Du finner historien om Jonas i boka «Slektsgransking. Steg for steg med praktiske eksempler» (Aschehoug 2010), side 139-148.

Søkbare folketellinger
I det gamle Digitalarkivet finnes folketellingen 1890 søkbar for noen områder. Listen nedenfor bør sjekkes mot originalen.

Østfold
– 0134 Onsø

Hedmark
– Alvdal i Lilleelvdalen herred

Telemark
– Mo herred
– Lårdal herred
– Vinje

Rogaland
– 1126 Hetland
– Kvitsøy

Hordaland
– Bergen
– Stord
– Haus
– Bruvik
– Hamre
– Manger
– Lygra sokn i Lindås
– Lindås sokn i Lindås

Nord-Trøndelag
– Verdal

Finnmark
– Hasvik

Stikkord: