Kilder og kildehenvisninger

Har du tenkt å lage en PowerPoint-presentasjon, eller skrive en artikkel, et hefte eller kanskje til og med en bok om et emne eller en slektsgren? Da beveger du deg innenfor en faglitterær sjanger, og det stilles krav til dokumentasjon. Du må vise til hvor du har hentet opplysningene dine fra – vi kaller dette kildehenvisning.

Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven) sier følgende om det å oppgi kilder:

§ 3. Opphavsmannen har krav på å bli navngitt slik som god skikk tilsier, så vel på eksemplar av åndsverket som når det gjøres tilgjengelig for almenheten. 

Det er også utarbeidet et hefte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) som heter God skikk – om bruk av litteratur og kilder i allmenne historiske framstillinger.

En kildehenvisning er ikke bare en opplysning om hvor du har funnet opplysningen, men også en kreditering av andres arbeid – enten det er på Internett eller i en bok. Den som leser dette i etterkant kan finne de konkrete kildene, og kanskje finne flere opplysninger. Kildehenvisninger gjelder også bilder, og man bør hente inn trykketillatelse dersom man lager et hefte eller en bok.

Kildehenvisningen består av to deler – en kortversjon som føres ved teksten, enten i parenteser bak teksten eller som fotnote, og en mer konkret opplysning om kilden, som er samlet bak i boka i en oversikt over kildene som er brukt (referanseliste).

Ulike stiler
Det finnes såkalte ”stiler”, som er fastlagte mønstre på hvordan du registrerer kilden. Det finnes en stil som heter Harvard, men på universitetene i Norge brukes ofte APA nå. En annen stil som er mye brukt i USA er den som kalles Chicago-stil.
Nedenfor finner du et eksempel fra Harvard-stilen. Det finnes en guide til denne på NTNU.

Løpende tekst:
(Haakenstad, 2010, s. 5) – dette angir forfatter, årstall og sidetall.

Referanseliste:
Haakenstad, L.M. (2010). Slektsgransking. Steg for steg med praktiske eksempler. Oslo: Aschehoug Forlag.

Skal vi gjøre den samme referansen i APA 6-stil, vil den se slik ut i følge denne siden:

Løpende tekst (som fotnote, første gang):
Haakenstad, 2010, s. 5.

Referanseliste:
Haakenstad, L.M. (2010). Slektsgransking. Steg for steg med praktiske eksempler. Oslo: Aschehoug Forlag.

Har du mottatt opplysninger i e-post, eller du har snakket med noen på telefonen (dato og hvem du snakket med), skal dette også opplyses, men det føres som regel i fotnote.

Slektshistoriske kilder
På den nye portalen for kilder, https://media.digitalarkivet.no/, har Digitalarkivet lagt til rette for at vi kan velge vår egen kilde – graden av detaljer bestemmer du selv. Du må være logget inn for å gjøre egne valg.

Et eksempel på kildeopplysninger fra en kirkebokside:
Akershus, Oslo fylke, Vestre Aker i Vestre Aker, Ministerialbok nr. 7 (1875-1886), Fødte og døpte 1875, Side 1

Permanent bilde-ID: kb20060829070240
Brukslenke for sidevisning: https://media.digitalarkivet.no/kb20060829070240

Nederst på sida https://media.digitalarkivet.no/ finner du et felt for Direkteoppslag med bilde-ID. Der kan du fylle ut henvisningen etter Permanent bilde-ID, og gå rett til kilden. Brukslenke for sidevisning er en side som ikke skal forandre seg i framtiden. Denne kan du legge inn under detaljer for kilden i slektsprogrammet ditt.

Folketellinger i avskrift på www.digitalarkivet.no har også permanente lenker, men jeg vil anbefale at dere oppgir kilde, sted og gård/adresse i forbindelse med en folketelling i tillegg.

Familysearch.org lar deg kopiere ut opplysningene om personen og kildehenvisningen ved ett klikk så snart du klikker deg inn på en person (Copy). Slik ser opplysningene og kildehenvisningen ut:
Name:    Bernt (Ben) Bakken Or Beck
Event Type:    Naturalization
Event Place:    Janesville, Wisconsin
Event Date:    1921
Age:
Birth Year:
Birthplace:    Norway
Affiliate Publication Title:    Soundex Index to Naturalization Petitions for U.S. District & Circuit Courts, Northern District of Illinois and Immigration and Naturalization Service District 9, 1840-1950
Affiliate Publication Number:    M1285
Affiliate Film Number:    11
GS Film number:    1432011
Digital Folder Number:    004640955
Image Number:    01553

Citing this Record:
«Illinois, Northern District Naturalization Index, 1840-1950,» database with images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:XKLD-GWF : 12 December 2014), Bernt (Ben) Bakken Or Beck, 1921; citing Janesville, Wisconsin, NARA microfilm publication M1285 (Washington D.C.: National Archives and Records Administration, n.d.), roll 11; FHL microfilm 1,432,011.

Hos Ancestry.com kommer forslag om kildehenvisning opp slik:
Source Citation
Year: 1930; Census Place: Newark, Rock, Wisconsin; Roll: 2610; Page: 4B; Enumeration District: 0045; Image: 876.0; FHL microfilm: 2342344

Source Information
Ancestry.com. 1930 United States Federal Census [database on-line]. Provo, UT, USA: Ancestry.com Operations Inc, 2002.
Original data: United States of America, Bureau of the Census. Fifteenth Census of the United States, 1930. Washington, D.C.: National Archives and Records Administration, 1930. T626, 2,667 rolls.

Uansett hvor du henter opplysningene dine fra – før en kildehenvisning. Da kan både du og andre finne frem til kilden igjen senere.

Stikkord: