På jakt etter døde i New York

Noen stater i USA kjører en strengere politikk enn andre når det gjelder å få ut dødsattester. New York er kjent for å være vanskelig. Der må du ha et blodsbånd, og rett til å få ut opplysningen om den du leter etter, for å få utlevert en dødsattest. Men finnes det andre måter å gjøre dette på? En mulighet er New York Times. Der kan du være heldig å finne nekrologen (obit). Men dersom vedkommende ikke hadde nære slektninger i New York, er det ikke sikkert det er satt inn i avisen at han eller hun døde.

Bodde de i Brooklyn, kan du prøve Brooklyn Eagle. Det finnes også en database for italienere i New York som faktisk har en del nordmenn på lista si. En annen mulighet er kirka de tilhørte. Adresser finnes i passasjerlister, folketellinger og adressebøker. Fantes det en luthersk kirke i nærheten av der de bodde? Det finnes også en del kirkebøker fra Den Norske Sjømannsmisjonen i Digitalarkivet. Bruk funksjonen Finn kilde, og gjør et Fritekstsøk på «Den Norske Sjømannsmisjonen».  I tillegg kan det finnes opplysninger på Familysearch.org. Alle disse kildene er gratis.

Dersom dette ikke fører frem, er et alternativ å betale for å lete etter slekt. Ancestry.com kan gi treff, men ikke nødvendigvis. Kirkebøker fra den Den lutherske kirka i USA (ELCA) kan du finne på www.archives.com.