Slektstreet og DNA

Jeg har tidligere fortalt at jeg har tatt en DNA-test hos Family Tree DNA. Dette har ført til en del gransking i egen slekt, og i dag hadde jeg et gjenombrudd. Endelig fant jeg slektsforbindelsen mellom meg og en annen som hadde lagt ut slektstre. Family Finder, som testen heter, måler slektsskap i centimorgans. Denne slektningen og jeg har en delt cM (Shared cM) på 49,66 cM.

Dette skulle tilsvare firemenning (40 – 150 cM). Den andre måleenheten for hvor nært slektskap er, heter Longest Block. I dette tilfellet var denne 16,80 cM. Dersom Longest Block er større enn 10 cM, skal slektsskapet være femmenning eller nærmere. Under antatt slektsskap vises tremenning til femmenning.

Skjermbilde 2014-03-18 kl. 22.51.46

Skjermdump fra https://my.familytreedna.com

Min slektning er min mors femmenning, så jeg er forskjøvet med en generasjon på dette slektstreet. Denne betegnelsen bruker vi ikke i Norge, men på engelsk brukes termen "once removed". Denne slektningen og jeg deler også segmenter på kromosom 6a og 8a. Jeg mener at dersom disse treffene overlapper hverandre for flere slektninger, så stammer disse fra slektslinje. Jeg har plukket ut de som overlapper, men det gjenstår å finne ut om det er treff i slektsgranskingen der.

Slekta stammer fra Hallingdal, og felles stamfar er født i 1767 på Gol.

Stikkord: