Søk etter barn i Familysearch.org

Hjemmesiden Familysearch.org inneholder fire kategorier av norske kilder – fødte/døpte, gifte, døde/gravlagte og folketellingen 1875. Dette er avskrifter av norske kirkebøker, og de er ikke skrevet av for hele Norge enda. Men er du heldig, finner du det området du leter etter slekt i der. Kildene på denne siden bør brukes som en indeks, da dette er sekundærkilder.   

Et praktisk eksempel
Gå inn på sidene til Familysearch.org, og klikk Search. I dette eksemplet skal vi finne barna til et par. Barna er i dette tilfellet født i Land, Oppland og Oslo. Niels Hansen og Karen Pedersdatter giftet seg i 1805 i Land.

Ettersom vi ikke kjenner fornavn på alle barna, må vi i dette tilfellet søke på foreldrenes navn. Vi lar derfor feltene First name (Fornavn) og Last name (Etternavn) stå tomme. Under avsnittet Search with a life event, fyll ut Birth Year (Range) fra 1803 til 1829. De kan ha fått et barn før ekteskapet (eller to), og det kan være et barn født etter farens død, som vi vet døde i 1828. Under Search with a relationship, klikker du på Parents. En ny meny dukker opp under feltet.

Fyll inn foreldrenes navn slik:
Father’s First Names (Fars fornavn): Nils
Father’s Last Names (Fars etternavn): Hansen
Mother’s First Names (Mors fornavn): Karen
Mother’s Last Names (Mors etternavn): Hansdatter

Jeg normaliserer navnene noe, da det er større sjanse for treff. Klikk Search (Søk).

Resultatet 

(Klikk på bildene for å forstørre dem)

Skjermbilde 2013-12-13 kl. 17.16.29

Skjermbilde 2013-12-13 kl. 17.17.33

Begge skjermdumpene er hentet fra http://familysearch.org.

Av disse barna utelater jeg de som er født i Tønsberg, fordi jeg har litt bakgrunnskunnskaper om familien. Dessuten har moren Vinther som mellomnavn, noe som også er ukjent i denne saken. Barna Inger Cathrine, Carl og Ingvold Johan får vi vite hvilken menighet i Oslo de er døpt i. Litt lengre ned på siden finne vi også to barn født i Søndre Land. Får du ikke opp samme resultat, så sjekk at feltene for Birth range er fylt ut. Vi måtte legge inn dette på nytt.

Bekreftelse og videre søk
For å bekrefte at dette er rett familie, bør du nå bruke kirkebøkene og slå opp alle barna. Skriv ned navn, datoer og husk å oppgi kilde. I tillegg bør du også sjekke inn- og utflytterlister dersom dette finnes. Vi vet også at det finnes et skifte etter Niels Hansen i 1828 i Oslo, som opplyser om barn som er live på det tidspunktet.